Și duios Ziua Justiției trecea…

Duminică, 7 iulie 2019, întregul sistem judiciar a sărbătorit Ziua Justiţiei. Instituită în urmă cu 25 de ani, prin Hotărârea Guvernului nr. 364/1994, Ziua Justiţiei se organizează anual, în prima duminică a lunii iulie. Și ca urmare, s-au adunat cu mic cu mare să îi facă o urare:

Klaus Iohannis, preşedintele României

„În societăţile democratice, justiţia independentă este garanţia fundamentală pentru înfăptuirea dreptăţii şi menţinerea echilibrului social. Esenţa principiului statului de drept constă în respectarea legilor şi în asigurarea unei justiţii corecte şi aplicate egal tuturor cetăţenilor. Pentru a putea fi însă îndeplinite aceste deziderate, este nevoie ca legile să fie accesibile, clare şi predictibile. În caz contrar, când sunt făcute schimbări constante, fără o direcţie unitară, respectul pentru lege are de suferit.

Ultimii ani au fost marcaţi de încercări repetate de a subordona justiţia politicului, prin modificări intempestive ale legislaţiei de organizare a sistemului judiciar, ale statutului magistraţilor şi ale legislaţiei penale. Acest asalt a determinat reacţia promptă a cetăţenilor, a magistraţilor, care şi-au apărat cu demnitate valorile care le definesc misiunea, a forţelor politice ataşate principiilor democratice, precum şi a instituţiilor europene”.

Şeful statului a mai spus că, de ziua Justiţiei, că este nevoie de o dezbatere autentică despre actualele provocări cu care se confruntă sistemul judiciar.

Ana Birchall, ministrul justiției

„Theodore Roosevelt spunea că ”dreptatea nu constă în a fi neutru între bine şi rău, ci în găsirea dreptăţii şi susţinerea acesteia oriunde s-ar găsi, împotriva nedreptăţii”. Adresez salutul și respectul meu profesioniştilor justiţiei: magistraţilor, personalului auxiliar, reprezentanţilor profesiilor juridice liberale, echipei de profesionişti din cadrul Ministerului Justiţiei, tuturor acelora care, acţionând cu buna credinţă, fidelitate faţă de lege, profesionalism, empatie și devotament, ne demonstrează̆ prin întreaga lor activitate respectul fata de jurământul depus la intrarea in profesie și credinţa în valorile fundamentale ataşate actului de justiţie: asigurarea supremaţiei legii, imparţialitatea, echidistanţa, conştientizarea implicaţiilor pe care spunerea dreptului (jurisdictio) o are în vieţile oamenilor”.

„Am convingerea că doar împreună putem recâştiga încrederea şi respectul cetăţenilor pentru justiţia din România. Justiţia înseamnă̆ dreptate, înseamnă̆ stabilirea adevărului, iar aceasta funcţie, vitală pentru un stat democratic, nu poate fi îndeplinită decât in cadrul fixat de valorile universal asumate în materia drepturilor și libertăţilor fundamentale omului”.

Lia Savonea, preşedintele CSM

„Începând cu anul 1994, sărbătorim în prima duminică a lunii iulie „Ziua Justiţiei”, simbol al unităţii profesioniştilor dreptului, având ca fundament încrederea societăţii în actul de justiţie şi, totodată, un bun moment de cugetare şi reflecţie asupra justiţiei ca serviciu public în slujba cetăţeanului. O zi ce reprezintă un moment de sărbătoare dedicat justiţiei şi tuturor celor care, prin contribuţia lor profesională, o slujesc şi o înfăptuiesc, prilej pentru întreaga societate şi toţi profesioniştii dreptului de a conştientiza simbolic scopul fundamental al acesteia, şi anume acela de a contribui la echilibrul social prin respectarea întotdeauna a supremaţiei legii”.

„Într-un context în care justiţia se află într-o perioadă de frământari şi căutări este de datoria noastră să contribuim la regăsirea echilibrului şi la garantarea respectării legii, ca factor stabil şi stâlp al unităţii şi credibilităţii justiţiei. Doresc pe această cale să felicit toţi magistraţii care şi-au desfăşurat şi îşi desfăşoară activitatea cu onoare şi conştiinţă, având ca motivaţie a conduitei profesionale deplina respectare a legii, a justiţiabililor şi a valorilor fundamentale ale societăţii democratice”.

„Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de garant constituţional al independenţei justiţiei, trebuie să acţioneze întotdeauna determinat şi hotărât pentru menţinerea cadrului necesar unei justiţii obiective, independente şi puternice”.

Evelina Oprina, judecător CSM

„Sunt 25 de ani de când într-o zi ca cea de azi justiţia ar trebui să îmbrace haine de sărbătoare. 2019 este, însă, un an trist, marcat de frământări, nelinişti, în care tot mai mult auzim şi citim despre protocoale secrete, probe nelegal culese, complete alcătuite în afara legii şi magistraţi cercetaţi penal. Respectul faţă de reguli şi supremaţia legii trebuie să rămână singurele comandamente ale noastre ca înfăptuitori de justiţie, singurele valori fundamentale pentru o lume cu adevărat liberă”.

„Palatul de justiţie este locul care trebuie să respire dreptate şi echitate şi să nu îngăduie lupte străine misiunii nobile pe care suntem mandataţi să o îndeplinim. Spuneam la începutul mandatului meu de membru în Consiliul Superior al Magistraturii că independenţa judecătorului este înainte de toate o problemă de caracter şi nu încetez să cred în acest lucru şi să sper că judecătorii acestei ţări sunt şi rămân devotaţi menirii deloc uşoare puse pe umerii lor. Ziua de astăzi este şi despre demnitate şi suveranitate naţională şi sper ca istoria să aşeze vremurile pe care le trăim în zona firească a căutărilor spre o independenţă cu adevărat reală”.

Dar apare într-o doară și o voce de ocară

Codrin Ştefănescu, fost secretar general al PSD

„Azi sarbatorim Ziua Justitiei ! Cum adica, care Justitie ? Aia cu protocoalele secrete si ilegale. Aia cu decizii in plicuri galbene. Aia de care vorbea Base cu Maior la miez de noapte la Palat. Aia de isi santaja judecatorii cu dosare fabricate din timp. Aia cu completuri ilegale si neconstitutionale. Aia de a nenorocit zeci de mii de oameni si familiile lor absolut ptr nimic. La gramada : Medici, profesori, jurnalisti, oameni de afaceri, alesi locali, etc. Aia a lui Onea si Portocala de la Ploiesti. Asta sarbatorim noi azi ! Si n-avem voie sa zicem nimic de rau ca asa-i ordinul de sus. Traiasca pacea pe pamant !”. „Condamnarea lui Liviu Dragnea, că aceasta a fost o decizie politică. Free Dragnea!”. – extrase de pe pagina de Facebook a lui Codrin Ștefănescu.

Lasă un comentariu